IN DE MEDIA – Algemeen Dagblad door Iffet Subaşı 15-04-25
Onder de Gooilandsingel ligt een enorme watertank die vanaf komende zomer miljoenen liters regenwater gaat opvangen. Ahoy gaat het water hergebruiken voor de schoonmaak en de nieuwe Pathé-bioscoop gaat er straks de toiletten mee doorspoelen. ,,Ook voor winkels op Zuidplein kan dit water aantrekkelijk zijn.”
,,Een tank van dit formaat is vrij uniek in Nederland”, vertelt Gert-Jan de Looze, projectmanager bij Stadsontwikkeling. ,,Met deze ondergrondse waterbuffer kan straks in totaal zo’n 30.000 kubieke meter regenwater worden opgevangen.”
Uniek is ook dat het op een oppervlakte van 45.000 vierkante meter wordt opgevangen. ,,Dat water kunnen we rechtstreeks hergebruiken. Dat is heel bijzonder, en belangrijk voor Rotterdam-Zuid”, aldus De Looze.
Krattensysteem
De watertank loopt langs het Hart van Zuid, de gebiedsontwikkeling rondom Zuidplein, waar straks met een ondergrondse waterbuffer het hemelwater op het parkeerterrein van Ahoy en op de Gooilandsingel middels een krattensysteem wordt opgevangen. ,,Zo loopt het water bij hevige regenbuien niet het riool in, maar in een kelder waar het wordt opgevangen”, aldus De Looze.
Vervolgens wordt het water naar het Zuiderpark geleid, waar het met een filter van zand en plantjes wordt gezuiverd. Het water wordt daarna twintig meter diep in de grond opgeslagen, waar het schoon wordt gepompt en daarna hergebruikt kan worden.
De watertank loopt langs het Hart van Zuid, de nieuwe gebiedsontwikkeling rondom Zuidplein.
,,Ahoy gaat het water gebruiken voor de schoonmaak van ramen en vloeren”, vertelt De Looze. ,,En de nieuwe Pathé-bioscoop gaat het gebruiken voor de toiletspoeling. En voor de schoonmaak van de parkeergarage die nog in aanbouw is. De leidingen liggen er al, maar zijn nog niet in gebruik. We gaan het water ook hergebruiken voor de fontein op het Annie M.G. Schmidtplein.”
Droge voeten
Rotterdam ligt voor 85 procent onder zeeniveau dus er wordt al langer nagedacht over hoe we droge voeten kunnen houden bij heftige regenbuien, vertelt De Looze. ,,Met de huidige klimaatverandering waarin meer periodes van heftige regenbuien zich voordoen, en waterschaarste die ook een probleem kan zijn, moeten we ons wel buigen over deze vraagstukken. Met deze waterbuffer kunnen we daar mooi op inspelen. Dit past ook goed bij de doelstellingen om Rotterdam-Zuid duurzamer te maken. Nu het hele gebied wordt opgeknapt, kunnen we meteen de duurzaamheid in het gebied vergroten.”
Sinds 2018 heeft Rotterdam ook een waterbuffer bij het Sparta Stadion. Daar wordt het water opgevangen en alleen gebruikt voor het besproeien van het gras tijdens droge periodes omdat er verder weinig in de buurt is. ,,Op Zuid kunnen meerdere bedrijven er gebruik van maken. Hier hebben we een leiding waar we de pijp makkelijk kunnen doortrekken wanneer bijvoorbeeld winkels op Zuidplein er ook gebruik van willen maken. Ook voor hen kan dit aantrekkelijk zijn”, aldus De Looze.
Extra plantjes gezaaid
Het regenwatersysteem had begin dit jaar eigenlijk al klaar moeten zijn maar het project liep vertraging op omdat de bovenste laag van de zandfilter het water niet goed opnam. ,,Daarvoor hebben we nu extra plantjes gezaaid zodat het water beter wordt opgevangen.” De Looze denkt dat het systeem in juni klaar is. ,,Maar dan kan het nog niet in gebruik worden genomen. Eerst moet het reservoir nog gevuld worden. Om het systeem constant goed te laten werken, moet je wel een herfst of winter hebben gehad waarin het hard heeft geregend.”
De Urban Water Buffer kost bijna twee miljoen euro, en wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, het Waterschap Hollandse Delta, Rotterdam Ahoy en schoonmaakbedrijf Vebego.