PROJECTEN OP ZUID

IBIS STYLES HOTEL 

Naast Rotterdam Ahoy is in augustus 2023 het ibis Styles hotel geopend. Sinds april 2022 is Europees vastgoedontwikkelaar Foruminvest gestart met de bouw van een nieuw hotel met 250 kamers naast Rotterdam Ahoy. Het business en leisure hotel is langjarig verhuurd aan het Duitse HR Group. 

PATHE BIOSCOOP 

Naast het Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage komt ook een hotel, een Pathé bioscoop, horeca en een parkeergarage. Hiermee krijgt leisure een volwaardige plek binnen de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. In de te bouwen garage komen ruim 600 parkeerplaatsen. Naar verwachting start de bouw van Pathé medio 2024.

CARNISSE POORT 

Bewoners van de wijk Carnisse en omgeving moeten makkelijker gebruik kunnen maken van de voorzieningen van Hart van Zuid. Mede daarom maken we een nieuwe en snellere directe verbinding: de Carnisse Poort, die in het verlengde van het Annie M.G. Schmidtplein komt te liggen. Hiervoor worden eerst 52 oudere woningen gesloopt, waarna naast de nieuwe verbinding er ca 57 nieuwe koopwoningen terug komen. 

 

Bekijk project

 

ABN PLOT

Op de locatie van het voormalige kantoor van ABN AMRO op Zuidplein komt een woontoren met appartementen. Deze ontwikkeling is vooral gericht op starters op de woningmarkt en kent een ruime variëteit in type appartementen. Op de begane grond komen ook commerciële ruimtes, bijvoorbeeld winkels of horeca die een bijdragen gaan leveren aan de levendigheid aan de Gooilandssingel. Bij de toren en op het terrein wordt ook ruimte gemaakt voor parkeren, waarbij op dit moment gedacht wordt aan nieuwe mobiliteitsvormen als deelauto’s. In 2023 en 2024 worden de plannen en het ontwerp verder uitgewerkt. Naar verwachting start de realisatie in 2024.

UITBREIDING WINKELCENTRUM ZUIDPLEIN

Het nieuwe gedeelte van het winkelcentrum is gebouwd op de plek waar het inmiddels naar de overkant verhuisde Theater Zuidplein was gevestigd. Door de uitbreiding heeft het winkelcentrum nu ook een entree vanaf de Gooilandsingel, waar ook Rotterdam Ahoy aan is gevestigd. Onder de Albert Heijn is een parkeergarage met ruim 200 plaatsen gerealiseerd. De parkeergarage, Zuidplein 2, is aangekocht door Q-Park. Ook heeft onroerend goed gekocht in het nieuwe gedeelte.

Bezoekers kunnen onder meer terecht bij Albert Heijn, de Aziatische supermarkt Amazing Oriental, Chabot Fashion, Primera, Gall&Gall, Bloeiend, Kipperij en YoYo bubbel tea. Deze commerciele ruimtes worden zijn in eigendom genomen door investeringsmaatschappij Portico. Er zijn nog enkele ruimtes beschikbaar. Er zijn nog enkele commerciële units beschikbaar. Interesse in een commerciële unit? Neem dan contact op met Cushman and Wakefield Nederland via: [email protected] of 06 5005 2717.

BUSTERMINAL ZUIDPLEIN

Maandag 13 juni is het nieuwe busstation Zuidplein geopend. Reizen met de bus van en naar Zuidplein is voor de duizenden dagelijkse reizigers overzichtelijker en prettiger geworden. Met het vernieuwde busstation heeft Hart van Zuid weer een belangrijke stap gezet in het creëren van een bruisend centrum voor Rotterdam Zuid.

Zuidplein is het derde OV-knooppunt van Rotterdam en een van de grootste busstations van Nederland. De instaphaltes van het oude busstation waren verspreid en deels in het donker, onder de overkapping van het metrostation en winkelcentrum. Nu liggen alle 26 instaphaltes aan een centraal plein. Reizigers kunnen zo de juiste bushalte makkelijk vinden en de looproutes zijn korter.

Meer informatie over het nieuwe busstation lees je hier. 

STATIONSHAL 

Het metrostation wordt omgetoverd tot een waar grab & go walhalla waar reizigers, studenten, bewoners, winkelend publiek en andere passanten gebruik van kunnen maken. De werkzaamheden aan de stationshal starten naar verwachting in 2024. De historische elementen van het station blijven bewaard, maar met een helder en transparant ontwerp krijgt Zuidplein straks een echt ‘stations’-gevoel. Het station wordt voorzien van faciliteiten zoals een horeca paviljoen, grab & go voorzieningen,  en de grootste fietshub van Rotterdam-Zuid, met plek voor het stallen van o.a. (elektrische) fietsen, bakfietsen en scooters.

DE GOOILANDSINGEL

Hart van Zuid is straks een groene boulevard van wel 750 meter rijker. De Gooilandsingel wordt omgetoverd tot een ware stadsboulevard. Door het verplaatsen van de bushaltes kan van deze voorheen drukke weg een autovrije stadsboulevard worden gemaakt. Met deze boulevard krijgt Hart van Zuid een groene buitenruimte van 750 meter lang, met zitplekken, terrassen en mogelijkheden om te spelen. De werkzaamheden zijn naar verwachting in het voorjaar van 2023 gereed. Onder de vernieuwde Gooilandsingel is een waterbuffer aangelegd. Meer weten over de groene stadsboulevard? Je leest het hier. 

UITBREIDING HOORNBEECK COLLEGE 

De nieuwe aanbouw van het Hoornbeeck college is op vrijdag 29 september 2017 feestelijk geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Het bestaande gebouw van het Hoornbeeck College in Rotterdam-Zuid werd gerenoveerd en vormt nu één geheel met een nieuw bouwvolume in beeldbepalend geel metselwerk. Ballast-Nedam Capelle aan den IJssel was verantwoordelijk voor de bouw. Het projectteam Hart van Zuid speelde vooral een rol bij de grondtransactie. 

OOST-WEST VERBINDING 

Op donderdag 1 september is officieel een nieuwe veilige wandelverbinding bij het Zuidplein in Rotterdam-Zuid geopend. De brede wandelroute loopt dwars door de bestaande Q-Park garage en verbindt de wijk Carnisse met Hart van Zuid en het Motorstraatgebied. Om ruimte te maken voor deze nieuwe route is er zes maanden lang gewerkt aan de aanpassing van de Q-Park parkeergarage onder het winkelcentrum. De voetganger komt in de nieuwe opzet geen hindernissen als hekwerken tegen en de parkeergarage is nu 24/7 open.
Meer informatie over de Oost-West verbinding lees je hier. 

IN ‘T ZUIDERPARK 

Precies op de plek waar Hart van Zuid en het Zuiderpark samenkomen, is In ’t Zuiderpark gebouwd. Op de plek waar vroeger tennisclub Z’67 stond staat nu een moderne woonwijk.  

Het plan In ’t Zuiderpark is opgebouwd uit twee gespiegelde carrés met ieder 42 woningen in diverse woningtypen (fase 1 en 2) en 14 woningen verdeeld over 2 blokken aan de Urkersingel (fase 3). Alle woningen zijn inmiddels verkocht en opgeleverd. De woningen zijn onder architectuur ontworpen door Inbo. Alle woningen binnen deze woonblokken hebben een stadstuin, terras met uitzicht over het Zuiderpark en een eigen parkeerplaats. Doordat de woningen op een verhoging (terp) zijn gebouwd, genieten de bewoners van een prachtig uitzicht op het Zuiderpark en de Urkersingel.

RACC AHOY 

Het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en de muziek- en theaterzaal RTM Stage zijn eind 2020 in gebruik genomen. Met deze uitbreiding beschikt Rotterdam Ahoy over een flink aantal extra zalen voor (internationale) congressen en bijeenkomsten. Bijzonder aan RTM Stage is dat het dient als muziekzaal voor concerten en als theater/auditorium. 

De nieuwbouw, door Kraaijvanger Architects ontworpen, vormt de nieuwe entree van Rotterdam Ahoy. Het Rotterdam Ahoy Convention Centre beschikt over 35 zalen, variërend voor 50 tot 1.000 personen. RTM Stage is de grootste zaal van het gebouw. Deze ruimte kan door toepassing van een ingenieus tribunesysteem gebruikt worden als muziekhal voor 7.800 bezoekers en als theater/auditorium. Met een capaciteit van 2.750 plaatsen (en in XL-variant 4.000 plaatsen) is RTM Stage de grootste theaterzaal van Nederland.

ZWEMCENTRUM ROTTERDAM

Zwemcentrum Rotterdam heeft een bad met olympische afmetingen (50 meter) en een 25 meterbad. Hier kunnen waterpolo- en zwemverenigingen op topniveau meedoen. Maar je kunt hier ook terecht voor banenzwemmen, gezinszwemmen en een ruim aanbod aan aquasporten. Op de tribune kunnen tot wel duizend toeschouwers plaatsnemen. Meer informatie vindt je hier.

THEATER ZUIDPLEIN

Het nieuwe Theater Zuidplein, in de bouwperiode bekend als het Kunstenpand, is op 6 mei 2020 opgeleverd. De nieuwe culturele hotspot van Rotterdam-Zuid huisvest naast twee theaterzalen en een café-restaurant ook een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. 

Theater Zuidplein is het podium van NU met theater dat je raakt. Het theater is het meest gastvrije en toegankelijke podium in de regio Rotterdam dat voorstellingen over de wereld van NU realiseert en presenteert. Meer informatie vindt je hier.