Koning Willem-Alexander heeft het 50-jarig bestaan van het recent opgeleverde Rotterdam Ahoy gevierd met de onthulling van een interactief kunstwerk op het voorplein. Daarbij ontving hij ook het eerste exemplaar van het boek ‘Rotterdam Ahoy 50 – Mijn verhaal’. Hiermee treedt de koning in de voetsporen van zijn vader die 50 jaar geleden, de voormalige Ahoy Arena, Sportpaleis Ahoy opende.
Jolanda Jansen, algemeen directeur Rotterdam Ahoy: “Wij zijn zeer verheugd met het bezoek van de koning ter ere van ons jubileum. Na vijf decennia aan bijzondere momenten en een woelige periode, slaan wij een mijlpaal voor de komende 50 jaar. Een toekomst in een groter en veelzijdiger jasje, met ons gloednieuwe RACC en RTM Stage. En dat ook nog eens heel mooi samengevat in een prachtig boek geschreven door Armand Landman.”
Het boek
In navolging van het boek ‘Ahoy; 40 years in concert’, dat tien jaar geleden verscheen, is er nu ‘Rotterdam Ahoy 50 – Mijn verhaal’. Het is een boek waarin het 50-jarige icoon op Zuid terugblikt op zijn roerige leven aan de hand van gesprekken met mensen die een prominente rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Ahoy. Van Lee Towers, Richard Krajicek en André Hazes tot Joop Zijlaard en Fernand Banning, maar natuurlijk ook met (oud) medewerkers, van directie tot kassadames.
Het boek vertelt het verhaal van Rotterdam Ahoy op speelse wijze. De verhalen worden ondersteund met fotografie en pentekeningen. Armand Landman, auteur: “Rotterdam Ahoy is een icoon. Welke Nederlander heeft er nou geen herinneringen liggen? Wie ging er nou niet naar Jeugdland, Holiday on Ice, het Kerstcircus, legendarische boks-, tennis- of wielerwedstrijden, concerten of een (vak)beurs? Zelf zag ik er mijn helden van de Red Hot Chili Peppers voor het eerst. Het was een eer om samen met iedereen die Ahoy gemaakt heeft tot wat het nu is herinneringen en anekdotes op te halen. En om al die prachtige, spannende en ontroerende verhalen op te mogen tekenen uit naam van de 50-jarige zelf. Ik hoop dat het bij vele lezers eigen herinneringen losmaakt. En dat het in Ahoy weer snel helemaal los gaat.”
Foto: Set Vexy
Geschenk aan stad en haar bewoners
Het kunstwerk is ontworpen en geproduceerd door Arttenders x Jonas Vorwerk. Wanneer je hun ‘Turntable’ laat draaien, komt er muziek uit en kun je het wanneer het donker is zien oplichten. Jolanda Jansen: “Als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid zie je Zuidplein en omgeving in rap tempo transformeren. Ook ons voorplein krijgt straks een andere, intiemere sfeer met de komst van een hotel en bioscoop. Voor nu maken we alvast een welgemeende geste naar bezoekers en omwonenden met dit kunstwerk. Iedereen is welkom bij ons en in de grootse en kleine dingen proberen we bezoekers mooie ervaringen en blijvende herinneringen mee te geven. We waarderen het zeer dat dit gebaar wordt (h)erkend met de aanwezigheid van de commissaris van de Koning Drs. Jaap Smit en burgemeester Ahmed Aboutaleb.”
5 decennia bijzondere momenten, vanaf nu in een veelzijdigere jas
Sinds 1971 heeft Rotterdam Ahoy een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van sportpaleis tot toonaangevende locatie waar sportevenementen afgewisseld worden met (vak)beurzen, congressen, shows en concerten. Met de opening van het RACC en RTM Stage is een nieuwe fase ingeluid.
De nieuwbouw is in november 2020 opgeleverd. Het state-of-the-art congrescentrum telt 35 zalen, diverse foyers en exporuimtes en een uniek auditorium, RTM Stage. Het is de grootste theaterzaal/auditorium van Nederland met 2.816 stoelen en een XL seated variant met ruim 4.000 stoelen, maar is in een mum van tijd om te toveren tot concertzaal met een capaciteit van ruim 7.800 personen. Ahoy heeft hiermee een unieke propositie, zeker in combinatie met de arena en evenementenhallen onder één dak. Dit blijkt ook uit de goedgevulde agenda voor de komende tijd. Mede door het visitekaartje dat Ahoy samen met de gemeente Rotterdam heeft afgegeven als locatie voor het Eurovisie Songfestival, is er (inter)nationaal veel belangstelling.