GOOILANDSINGEL OFFICIEEL GEOPEND

Groene stadsboulevard in Hart van Zuid

Na maanden van hard werken is op vrijdag 23 juni de vernieuwde Gooilandsingel geopend in Hart van Zuid. Wethouder Vincent Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) en dichter Derek Otte verrichtten de officiële opening en trapten daarmee direct het gratis festival Alles is op Zuid af. De wandelboulevard aan de Gooilandsingel en het bijbehorende waterplein zijn de kers op de taart van de gebiedstransformatie Hart van Zuid.

Wethouder Karremans ging tijdens zijn speech o.a. in op het geduld van de omgeving en bedankte onder meer de klankbordgroep. Die bestond uit een groep betrokken ondernemers en bewoners, die in de afgelopen periode meedachten over de inrichting van de Gooilandsingel. Derek Otte droeg bij de officiële opening zijn gedicht ‘Nu hier’ voor, waarvan één dichtregel fysiek is aangebracht op het waterplein.

Festival Alles is op Zuid

Na de officiële opening startte het gratis festival Alles is op Zuid. Er waren de hele vrijdag activiteiten voor jong en oud. Zo was er een Tasty Tour, waar mensen de smaakpapillen konden laten prikkelen door wereldse hapjes. Er waren volop dans- en muziekoptredens op het podium, een salsaworkshop en bij de hilarische Bingoshow van host van de dag Marja van Katendrecht waren fantastische prijzen te winnen. Ook was er een buurtspeeddate-evenement en konden kinderen en jongeren zich vermaken in de pannakooi en op de stormbaan. Vanwege het warme weer werd het waterplein direct volop gebruikt; met name kinderen zochten (en vonden) hier het hele zomerse weekend verkoeling.

Waterplein

Het waterplein op het Annie M.G. Schmidtplein is een bijzonder onderdeel van het nieuwe gebied. Onder het plein liggen grote bassins. Wanneer het regent, vullen de bassins zich met water. Dit water kan vertraagd worden afgevoerd, waardoor het riool tijdens flinke regenbuien wordt ontlast. Als het droog is, kan er op het plein gezeten, gelopen en gespeeld worden. Het waterplein wordt dan ook het decor voor allerlei evenementen. Het plein is versierd met een prachtig natuurstenen patroon.

Van drukke straat naar wandelboulevard

De Gooilandsingel is de straat tussen ov-knooppunt Zuidplein en onder meer Zwemcentrum Rotterdam, Theater Zuidplein en diverse horecazaken. Voorheen was dit een drukke weg, waar auto’s en bussen af en aan reden. Door het verplaatsen van de bushaltes is de Gooilandsingel nu een autovrije boulevard van 750 meter lang, waar fietsers en wandelaars alle ruimte krijgen. Natuurstenen banken, groenvakken, bomen en nieuw straatwerk hebben de straat een groener en vriendelijk karakter gegeven. Onder de weg ligt een zogenoemde waterbuffer. Hierin wordt water van de Gooilandsingel en het dak van Winkelcentrum Zuidplein opgevangen, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt.

Eén groot verblijfsgebied

Wouter van de Braak (projectdirecteur Hart van Zuid) is trots dat de vernieuwde Gooilandsingel nu officieel in gebruik is genomen. ‘Het is nu één groot verblijfsgebied. Een gebied waar je niet alleen even loopt op weg naar Zuidplein, de bus of metro, maar waar je blijft voor het theater, de horeca, om te sporten of waar ouders lekker kunnen zitten terwijl hun kinderen zwemles hebben. Het was mooi om te zien dat mensen gelijk de faciliteiten gebruikten zoals wij ze hadden bedacht en bedoeld.’

Bekijk hier alle foto’s. 

Please accept marketing-cookies to watch this video.