INTERVIEW KANJA
“Ik ben daar naar meer begrafenissen geweest dan verjaardagen”
Kanja (34) wordt geboren in Kariobangi, een sloppenwijk in Nairobi – de hoofdstad van Kenia. In 2012 verhuist hij naar Rotterdam Zuid. Kanja is acrobaat en raadgever van beroep en geeft workshops aan jongeren en volwassenen in Rotterdam en daarbuiten. Dit doet hij via zijn stichting Normal Difference Mind & Health Project waarin hij het raadgeven combineert met acrobatiek voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Kanja: “Diepe gesprekken voer je het best met iemand die lichamelijk uitgeput is, daar wordt de geest namelijk ook rustig van. Zelf leerde ik via acrobatiek dat ik mijn eigen instrument ben. Dat is een waardevolle les voor en jongen die denkt dat hij niets heeft”.
Als je Kariobangi googled, word je geconfronteerd met plaatjes van schamele hutten, afgewisseld met kiekjes van voetballende jongens en wapens. Je hoeft niet lang te kijken om je te realiseren dat een leven daar vrij uitzichtloos is. Kanja: “Ik ben daar naar meer begrafenissen geweest dan verjaardagen”.
Kanja (34) oprichter stichting Normal Difference Mind Health Project
Normal Difference Mind Health Project
Kanja’s stichting biedt begeleiding, ondersteuning en programma’s aan ter bevordering van de geestelijke gezondheid van de mens. Zijn projecten richten zich op sport, kunst en community empowerment van Charlois. Zo werkt Kanja als Acrobatiek freelancer op verschillende scholen in Rotterdam Noord en Zuid. Als street educator geeft hij empowerment sessies op o.a. scholen en bij verschillende bedrijven en organisaties. Daarnaast traint hij drie uur per dag in de sportschool. Meer informatie vind je hier.
“In de gemeenschappen in Nairobi waar jongeren aan acrobatiek doen, neemt het geweld aanzienlijk af. Tot wel 70%”.
Toekomstperspectief
De acrobatiek redde Kanja van deelname aan een straatbende. “Acrobatiek was mijn ticket naar een leven met toekomstperspectief”. Na drie jaar trainen, is hij goed genoeg voor een gezelschap waarmee hij vervolgens drie jaar door de VS toert en daarna nog eens ruim 8 jaar. Kanja: “Wij speelden voorstellingen in Korea, Dubai, Canada en Las Vegas. Het was een leuke tijd, ik ben daar dankbaar voor en daarom wil ik iets terugdoen”.
Iets terug doen
Tussen het toeren door, begint Kanja al met dat ‘terug doen’. Hij rekruteert jongeren uit zijn geboorteplaats voor zijn acrobatiekgezelschap. Kanja: “In de gemeenschappen in Nairobi waar jongeren aan acrobatiek doen, neemt het geweld aanzienlijk af. Tot wel 70%”.
Verliefd
Kanja kent zijn jeugdvriendinnetje Olive vanaf zijn zesde levensjaar. Ze wonen beiden in de sloppen. “Olive verhuisde naar Rotterdam toen ze 12 was. We hebben contact gehouden door het schrijven van brieven en e-mails. Dit hebben we ongeveer 17 jaar gedaan. Zeg ik dat goed? Ja, 17 jaar, dat is een lange tijd”. Pas in 2008 slaat de vlam echt over en verandert de vriendschap in een verliefdheid. “Ik heb haar in 2009 voor het eerst bezocht in Rotterdam”, vertelt Kanja. Drie jaar later, in 2012, wordt het kersverse koppel weer herenigd.
Wens voor Zuid
Vandaag de dag wonen Kanja en Olive met hun drie kinderen in oud Charlois. Hij is bekend met ons project Hart van Zuid sinds onze fotografe hem vroeg of hij op de foto wilde. Nu prijkt zijn gezicht op een van onze bouwhekdoeken rondom de bouwplaats van het Kunstenpand. Op de vraag wat Kanja Rotterdam Zuid wenst geeft hij het volgende antwoord: “Ik ervaar Rotterdam Zuid tot nu toe als een zeer gesloten gemeenschap. Mensen hebben vaak alleen contact binnen hun eigen kring. Ik wens Rotterdam Zuid meer uitwisseling tussen mensen en meer sociaal contact met elkaar”.