NIEUW BUSSTATION ZUIDPLEIN IN GEBRUIK

Nieuwe mijlpaal voor Hart van Zuid. Maandag 13 juni is het nieuwe busstation Zuidplein geopend. Reizen met de bus van en naar Zuidplein is voor de duizenden dagelijkse reizigers overzichtelijker en prettiger geworden. Met het vernieuwde busstation heeft Hart van Zuid weer een belangrijke stap gezet in het creëren van een bruisend centrum voor Rotterdam Zuid.

 

Zuidplein is het derde OV-knooppunt van Rotterdam en een van de grootste busstations van Nederland. De instaphaltes van het oude busstation waren verspreid en deels in het donker, onder de overkapping van het metrostation en winkelcentrum. Nu liggen alle 26 instaphaltes aan een centraal plein. Reizigers kunnen zo de juiste bushalte makkelijk vinden en de looproutes zijn korter.

 

Busstation Zuidplein

 

Soepel overstappen op metro

Het vernieuwde busstation en metrostation Zuidplein sluiten nu ook logischer op elkaar aan. Verbetering van de aansluiting tussen de verschillende soorten openbaar vervoer is een belangrijke doelstelling voor de stad Rotterdam en de regio. Regiobestuurder MRDH Martina Huijsmans: ‘Busstation Zuidplein heeft een belangrijke regionale functie: het is de zuidwestelijke poort naar het centrum van Rotterdam. De overstap op ander vervoer moet zo soepel mogelijk verlopen. Daarmee maken we reizen met het OV binnen onze metropoolregio betrouwbaar én comfortabel.’

 

Verduurzaming mobiliteit

Goed gebruik van het OV en reizen per fiets of lopend maakt de stad schoner en leefbaarder voor de Rotterdammers. Verduurzaming van het OV levert hieraan ook een flinke bijdrage. ‘Het nieuwe busstation past mooi bij de huidige ontwikkelingen in het OV. We zitten midden in de transitie naar 100% schoon rijden in 2030. De RET rijdt hier al op waterstof en met elektrische bussen en gaat dat in de toekomst verder uitbreiden.’ vertelt Maurice Unck, directeur RET. Hiervoor worden de plaatsen waar de bussen stilstaan als ze geen dienst hebben voorzien van elektrische oplaadpunten.

Wethouder Bokhove, Maurice Unck en Wouter van de Braak

 

Mijlpaal Hart van Zuid

Sinds 2016 bouwen de gemeente Rotterdam, MRDH, RET, Heijmans en Ballast Nedam en nog vele andere partijen in nauwe samenwerking aan een bruisend stadscentrum voor Rotterdam Zuid. Wouter van de Braak, Hart van Zuid: ‘De oplevering van het prachtige busstation is een bijzondere mijlpaal. We hebben al veel gebouwen gerealiseerd, zoals de uitbreiding van het Hoornbeeck College, het zwembad, het theater, het congrescentrum van Ahoy en natuurlijk een woonwijk aan het Zuiderpark. En nu kunnen we starten met herinrichting van de buitenruimte, die alles aan elkaar verbindt.’

 

Feestelijke opening

De opening van het vernieuwde busstation werd samen met reizigers en omwonenden gevierd. Op en rond Zuidplein vonden deze middag feestelijke activiteiten plaats. Zo traden de Zingende Buschauffeurs op en verzorgde Productiehuis Flow en Theater Zuidplein optredens. Daarnaast was de presentatie van het gerestaureerde kunstwerk de Opgerolde Krant (1981) van kunstenaarscollectief Kunst & Vaarwerk onderdeel van het programma. Deze schildering op een pilaar van het busstation laat foto’s en teksten over de haven zien. Het is een ode aan Rotterdam als havenstad. De schildering was met de jaren aangetast maar door bijdragen van CBK Rotterdam en Stichting Droom en Daad nu hersteld.

De zingende buschauffeurs maakte er een feest van.

Please accept marketing-cookies to watch this video.