THEATER ZUIDPLEIN 'BESTE GEBOUW VAN HET JAAR 2021' IN DE CATEGORIE LEEFBAARHEID EN SOCIALE COHESIE

Theater Zuidplein is in de prijzen gevallen bij de prijsuitreiking van de BNA Gebouw van het Jaar 2021 verkiezing. In de categorie ‘Leefbaarheid en Sociale Cohesie’ werd het theater, ontworpen door De Zwarte Hond in samenwerking met Studio RAP en BURO M2R in opdracht van Hart van Zuid Rotterdam (consortium Heijmans -Ballast-Nedam), tot winnaar verkozen. 

 

Kunstenpand, Hart van Zuid, nieuw Theater, Cultuurcentrum en Bibliotheek in Rotterdam Zuid. De Zwarte Hond architecten. © 2020

Sociale cohesie
Theater Zuidplein is veel meer dan een state-of-the-art theatergebouw. Het theater heeft de ambitie om een belangrijke sociale rol te spelen. Het wil de ‘huiskamer’ van Rotterdam-Zuid zijn, het wil een plaats in de stad maken, vorm geven aan een gemeenschap. Niet voor niets was de nominatie van het theater in de categorie ‘leefbaarheid en sociale cohesie’.

De vakjury, onder leiding van Alexander Pechtold, roemde het ontwerp én de plek van het gebouw in Hart van Zuid: ‘Blij verrast is de jury door dit ‘heerlijk gedegen’ gebouw, dat logistiek vernuftig in elkaar zit met zijn prachtige multifunctionele zalen en robuuste interieur. Naast het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam staat het gebouw goed op zijn plek, de manier waarop het plein aan de publieke foyer tot leven is gewekt, toont de betekenis van het theater voor de buurt.

Eerder deze maand viel Theater Zuidplein ook al internationaal in de prijzen bij de Iconic Awards 2021.

 

Foto: Wessel van Beerendonk (Studio RAP), Arie Verschoor (Hart van Zuid), Ramon Janssen (Hart van Zuid) en Bart van Kampen (De Zwarte Hond) krijgen de award uitgereikt van de vakjury. Credits: Fotografie MNO

 

Culturele hotspot in Hart van Zuid
Op 6 mei 2020 werd Theater Zuidplein, de nieuwe culturele hotspot van Rotterdam-Zuid, opgeleverd en niet veel later door Hare Majesteit Koningin Maxima feestelijk geopend. Naast twee theaterzalen en een café-restaurant huisvest het ook een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. Theater Zuidplein – in de bouwperiode bekend als het Kunstenpand – maakt deel uit van de gebiedsbrede PPS-ontwikkeling Hart van Zuid, rondom het Zuidplein en evenementencentrum Ahoy. In samenwerking met de gemeente Rotterdam realiseren Ballast-Nedam en Heijmans hier naast het theatergebouw onder andere het Rotterdam Ahoy Convention Centre, Zwemcentrum Rotterdam, een uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een bioscoop en hotel, woningen en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht. De plek van het theater in het centrum van Hart van Zuid, pal naast het bus- en metrostation, is ideaal om passanten te verleiden een kijkje binnen te nemen, ook als ze normaal gesproken niet direct in aanraking komen met kunst en cultuur.

Please accept marketing-cookies to watch this video.