WATERPLEIN OFFICIEEL OPGELEVERD

Dat het Waterplein op het Annie M.G. Schmidtplein in Hart van Zuid een geweldige plek is voor gratis vermaak en verkoeling, is deze zomer bewezen. Vorige week werd het plein officieel opgeleverd. Aannemer Heijmans droeg het plein officieel over aan de gemeente Rotterdam, dat het Waterplein gaat beheren. Mirrijn van Eijk (strategisch omgevingsmanager Havenbedrijf Rotterdam), Wouter van de Braak (projectdirecteur Hart van Zuid), Gert-Jan de Looze (projectmanager gemeente Rotterdam) en Peter Salters (beheerder Waterplein, gemeente Rotterdam) waren aanwezig bij dit officiële moment.

Bij de realisatie van het Waterplein was de steun vanuit het Havenomgevingsfonds cruciaal. Dit fonds wordt gebruikt om projecten gericht op de verbetering van de leefomgevingskwaliteit te stimuleren. Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de steun, zijn onder andere dat het project zichtbaar moet zijn in de leefomgeving en gericht moet zijn op een verhoogde leefbaarheid voor bewoners en ondernemers. Ook is het belangrijk dat het project openbaar toegankelijk is.

‘Mooie toevoeging aan Rotterdam-Zuid’

‘Door klimaatverandering worden de zomers langer en heter, dat het waterplein voor verkoeling zorgt in een stedelijke omgeving was één van de doorslaggevende factoren om aan dit project een bijdrage uit het Havenomgevingsfonds toe te kennen’, zegt Mirrijn van Eijk, die samen met collega Wouter Bredemeijer verantwoordelijk is voor de beoordeling van aanvragen binnen het Havenomgevingsfonds. Daarnaast is het waterplein natuurlijk een mooie toevoeging aan en investering in Rotterdam-Zuid, dat van oudsher een belangrijke vestigingsplaats is voor havenarbeiders.

Gedicht

De link met de Rotterdamse haven komt ook terug in het gedicht, dat dichter Derek Otte speciaal schreef voor het Waterplein en waarvan vier regels fysiek op het plein zijn aangebracht: In dit ogenblik leg ik aan / tussen voortaan en voorbij / gooi het anker uit in even / en voor even ben ik vrij. In onderstaande video vertellen Derek Otte en andere betrokkenen meer over het Waterplein.

Bekijk de video hier.

Kunstwerk én evenementenlocatie

Het Waterplein, met veel precisie aangelegd door de firma Rots, is een bijzondere onderdeel van de gebiedstransformatie Hart van Zuid. Het plein is een kunstwerk met vloeiende, organische vormen die met grote precisie zijn uitgesneden uit diverse natuurstenen. Door het gebruik van verschillende steensoorten en afwerkingen worden deze elegante vormen geaccentueerd. Het plein omvat diverse niveaus van fonteinen, die harmonieus samenvloeien met de organische structuren van het natuursteen. Naast de 64 fonteinen zijn er ook verkoelende mistelementen geïntegreerd, waardoor het plein verkoelt op warme dagen. Het plein fungeert tevens als evenementenlocatie, voor onder andere Theater Zuidplein en Sportbedrijf Rotterdam. De fonteintjes kunnen dan naar wens aan of uit worden gezet. In de winter wordt het water uitgezet in verband met mogelijke vorst.

Urban waterburffer

Het Waterplein wordt later aangesloten op de zogeheten urban waterbuffer. Dat is een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt. Water van het dak van Winkelcentrum Zuidplein en de Gooilandsingel wordt opgevangen. Daarna wordt het gezuiverd met planten en vervolgens diep in de grond opgeslagen. Vervolgens kan het schoon omhoog worden gepompt voor de fontein en daarnaast wordt dit water straks gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten in de nieuwe Pathé Bioscoop. Rotterdam hoopt zo 20 miljoen liter regenwater te hergebruiken zonder van een rioolwaterzuiveringsinstallatie gebruik te hoeven maken.