ZOMER OP ZUID

In de zomer van 2023 zet Rotterdam de schijnwerpers op Zuid. Van juni tot en met september kunnen bezoekers de culturele rijkdom van Zuid in zijn volle omvang en veelzijdigheid beleven. Met een programmering van 60 grote en kleine evenementen laat Zomer op Zuid zien wat Zuid echt is: krachtig, eigenzinnig, verrassend en niet te stoppen.
 
 

Vier de Zomer op Zuid

Rotterdam is altijd in beweging, en nergens beweegt de stad zo snel als op Zuid. Met de ontwikkelingen die in volle gang zijn, is dit het uitgelezen moment om de spotlights op Zuid te zetten en iedereen kennis te laten maken met de enorme kracht van dit gebied. Want met zijn jonge inwoners, levendige straatcultuur en veelheid aan oefen- en atelierruimtes, herbergt Zuid een schat aan kunst en cultuur. Er is een rijke humuslaag, waarin van alles ontkiemt. Jong talent dat staat te trappelen. Nieuwe, experimentele ideeën en initiatieven. Energie, die een weg naar buiten zoekt. Die energie en dat talent krijgen deze zomer een podium, óp Zuid.
 

Een superdivers programma 

Tijdens Zomer op Zuid is er ruim drie maanden lang voor iedereen veel te beleven op Zuid. Van het 3:16 Urban Gospel Festival in juni, tot de Rotterdam Street Culture Week in september. Het programma is, net als Zuid zelf, superdivers. Er zijn internationale publiekstrekkers, zoals Rotterdam Architectuur Maand, met dit jaar een drijvend festivalhart in de Maashaven. En de Rotterdamse Dakendagen, toveren met Bovenop Zuid het dak van winkelcentrum Zuidplein om tot een openlucht art park, waar je werk van Rotterdamse kunstenaars uit Zuid kunt bekijken. Maar er zijn ook veel lokale initiatieven, zoals familiefestival Poer Lamoer. En Bouwplaats Zuid, waar bezoekers samen werken aan een voortdurend veranderend kunstwerk. In totaal laten 60 evenementen Zuid bol staan van muziek, theater, dans, street culture, architectuur, film en food. Dat gebeurt op bijzondere plekken en culturele hotspots. Op pleinen en in parken, tot diep in de haarvaten van het gebied.
 

Door, voor en met Zuid 

Cultuurmakers, artiesten, instellingen, bewoners en verbinders trekken samen op om van Zomer op Zuid een succes te maken. Ze geven nieuw talent het podium, maken experimenten zichtbaar en zetten zo samen de schijnwerpers op Zuid. Doel van de manifestatie is om Rotterdam Zuid landelijk op de kaart te zetten, én de sociale en culturele verbindingen ín Rotterdam te versterken.
 
Totstandkoming Zomer op Zuid 
Zomer op Zuid maakt deel uit van de Regio Deal Rotterdam Zuid. Hiermee ondersteunen Rijk en Gemeente Rotterdam het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, dat is opgericht om de leefomstandigheden voor de bewoners van Rotterdam-Zuid te verbeteren. De ontwikkeling en realisatie van Zomer op Zuid is in handen van Rotterdam Festivals in samenwerking met Cultuur Concreet.
 

 

Please accept marketing-cookies to watch this video.